Bulgakovs kat

Bulgakovs kat
Sprog:
Originalsprog:
Forlag:

En forfatter der ikke længere vil skrive, en ihærdig redaktør, en nysgerrig og selvstændig 5-årig, en dominerende kæmpekat og en ingeniør fortabt i tiden.
Adda Djørup bevæger sig sansende og reflekterende mellem fantasi og virkelighed i en på alle måder absurd fortælling indeholdende lige dele humor, tragedie og liderlighed.

Bulgakovs kat lader sig ikke sådan lige genfortælle, både handlingen og det indtryk den efterlader er svært at opsummere eller endsige sætte ord på. Men et indtryk, det efterlader den, og måske er det netop essensen af romanen, at man ikke skal søge at bryde den op i mindre analysedele for at forstå. Man skal snarere som den liderlige kæmpekat Behemot siger:

”Man må åbne sig for det, sagde han. Man må invitere det ind. Helt ind”.

Hvis man skal forsøge sig med et referat, så handler historien om den enlige mor og forfatter, der i en slags afmagt over virkelighedens voldsomme begivenheder opgiver litteraturen og kunsten. Men selve litteraturen og skriveprocessen synes at have været hendes værn mod virkeligheden og i frasigelsen af litteraturen udløser hun en frustration i sig selv, der antager seksuel og virkelighedsforvrængende form. Den sjofle, grove og liderlige kæmpekat Behemot, der selv er en litterær reference, tager hende med på en fabulerende rejse udi virkelighedens absurditeter, hvori hun veksler mellem realiteter og filosofiske fantasier.

Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår alt ved Bulgakovs kat, eller rettere, jeg er ganske sikker på, at jeg ikke forstår alt i den. Men jeg er bestemt heller ikke sikker på, at det er meningen. Historien lader sig ikke sådan lige begribe, og det gør livet heller ikke. Vores hovedperson vil holde op med at skrive for at mærke virkeligheden, men måske bliver fjernelsen af al kunsten lige netop det, der forhindrer hende i at være i virkeligheden. Hun bliver desillusioneret uden kunsten;

”Godt tre måneder tidligere havde jeg lukket skrivebordsskuffen i, og der havde ingen mur været mellem mig og virkeligheden og ergo heller intet lille hul i muren jeg kunne sætte øjet for”

Bulgakovs kat er således blandt andet et forsvar for kunsten. Den er en påmindelse om den refleksion og ro, vi også kan bruge kunsten til; Verden er hård og fyldt med ubehageligheder og trivialiteter og hvis vi forsøger at skære alt det kulturelle væk. Hvad er virkeligheden så værd?

Men Bulgakovs kat handler måske også om angsten for det forgængelige og døden. Hovedpersonen ser i en skræmmende vision sig selv liggende i en seng ganske afpillet og som en nærmest døende skal. Er visionen et symbol på dødsangsten? Eller angsten for livet? Angsten for at være til uden at leve? Måske handler historien om, at vores hovedperson navigerer i en fabulerende og reflekterende verden uden at være tilstede i det moment, hvor hendes lille datter stiller hende spørgsmål om store og små ting. Bulgakovs kat er således også optaget af at turde at være tilstede i nuet uden et formål eller en retning,

Adda Djørup er fængslende læsning, den er på mange måder vanvittig og vanskelig, men den er også anderledes, reflekterende, poetisk og stimulerende. Romanen er fyldt med intertekstuelle og intellektuelle referencer og den vil helt sikkert ikke være for alle.
Den efterlader glimt af indtryk, som vanskeligt lader sig samle og helt begribe, og det er vel egentlig også selve livets betingelser, og måske er det meningen med bogen?
Det er ikke alt, der lader sig forstå, måle og gøre op i værdi. Det er ikke alt, der skal have et formål og en retning.

”Hvorfor, råbte jeg ud af vinduet så det gjaldede i gården, er alt så perfekt der ingenting vil?”

 

 

 

 

3.8Overall Score

Bulgakovs kat

En forfatter der ikke længere vil skrive, en ihærdig redaktør, en nysgerrig og selvstændig 5-årig, en dominerende kæmpekat og en ingeniør fortabt i tiden. Adda Djørup bevæger sig sansende og ...

  • handling/plot/tema
    3.7
  • Karakterer
    3.5
  • sprog og skrivestil
    4.3

1 thought on “Bulgakovs kat”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?