Fanny Fairychild og Odins øje

Fanny Fairychild er alf af hjertet, og der er masser af magi i luften, når hun sammen med alfevennen Elvy og kæmpen Agner kaster sig ud i en kamp for at undgå Ragnarok. Lykke Lindbo har skrevet en spændende fortælling, der først og fremmest udmærker sig for sin hjertevarme stemning; Det er hyggeligt og rart, og man kan ikke andet end at elske Fanny.

Første bind (læs anmeldelse her) sluttede med at dødsgudinden Hel havde fået fat i det magiske spejl, og nu er hun klar til at lade sin hær af døde invadere hele verdenen. Det må og skal forhindres, men Fanny er ikke specielt oplagt, hun nåede nemlig kun lige at få sin mor tilbage, inden hun mistede hende igen. Hendes mor havde dog et sidste ønske, og det agter Fanny at opfylde: Warren skal have Odins øje! Men hvorfor skal han egentlig det? Hvem er gartneren Warren? Måske kan Alfhild svare på det?
Fanny får dog ikke lang tid til at spekulere hun må afsted igen; Alferne er blevet taget til fange, Tordenguden Tor ligger og sover og Hels dødehær er på vej. Der er nok at gøre, hvis Ragnarok skal forhindres.

I første bind efterlyste jeg, at Fanny skulle vise nogle flere sider af sig selv. I dette bind viser Fanny blandt andet sit temperament; Hun bliver let frustreret og er en smule utålmodig. Men netop Fannys utålmodighed er også hendes styrke, for Fanny er hele tiden i gang og hun er fuld af gåpåmod og opfindsomhed. I skolen har Fanny ikke klaret sig så godt, men som alf finder Fanny ind til sit eget mod og dermed også sine talenter. Det er ikke en helt dum pointe i en bog for de 10-12 årige.
Jeg er vild med, at Fanny i denne bog fremstår som en mere ”helstøbt” og nuanceret pige. Lykke Lindbo skriver sig også ganske godt ind i Fannys tankegang, som fremstår troværdig.

I denne historie får vi også lidt mere baggrundsviden om Alfhild, og jeg fornemmer, at der stadig er nogle afsløringer og overraskelser i hendes fortælling. Er hun mon i familie med Fanny? Jeg er i hvert fald begyndt at gætte lidt med om det videre forløb i de næste bind.

Romanen er ikke uden humor, og her er beskrivelsen af stedmoren og de to stedbrødre det bedste eksempel. Brødrene er uhøflige, har irsk rødt hår og spiller mest bare computerspil, mens stedmoren umiddelbart lever op til den klassiske stedmorfortælling. Det er verden set gennem Fannys øjne. Det er oplevelsen for en pige på knap 11 år, der savner sin mor, der er død, og sin far, der ofte er væk hjemmefra.

Det bedste er uden tvivl den meget flotte symbiose med fortællingerne fra den nordiske mytologi. I første bind kunne ophobningen af informationer godt føles lidt overvældende og hindrende for læsningen, men denne gang gled det hele langt lettere og indfletningen føltes mere naturlig.
Brugen af den nordiske mytologi er meget ambitiøs, det er ikke light versionen vi får her, og det er tydeligt, at Lykke Lindbo ved virkelig meget om emnet. Jeg er ganske enkelt imponeret over den detaljerigdom, hun har med.
Romanens læser skal nok være en med interesse for emnet, ellers vil man måske tabe et par læsere i detaljerne og de mange mytologiske betegnelser, steder og navne. Men er man, som jeg fx var det, et barn med interesse for de gamle guder, så er det her et mustread.
Jeg vil ønske den her bog havde eksisteret, da jeg var 11 år.

Fortællingen har et godt tempo med god fremdrift. Den er bygget op af korte kapitler, og starter med et lille kort resume af første bind. Læsevenligheden er således i top.
Lykke Lindbo skal altså også lige roses for det meget flotte bogdesign, der fanger romanens essens utrolig flot. Den dystre Odinskikkelse varsler, at noget er ved at ske, mens de guldbelagte alfer flyver omkring og fanger bogens magiske stemning.

Alt i alt er det en meget velkomponeret historie, der på utrolig flot vis indfletter en imponerende mængde detaljer om den nordiske mytologi. Der er ligesom i første bog en barnlig naivitet i fortællingen, som klæder den utrolig godt, og som gør læsningen til et på alle måder magisk eventyr.

3.6Overall Score

Fanny Fairychild og Odins øje

Fanny Fairychild er alf af hjertet, og der er masser af magi i luften, når hun sammen med alfevennen Elvy og kæmpen Agner kaster sig ud i en kamp for at undgå Ragnarok. Lykke Lindbo har skrevet ...

  • Plot, Historien
    3.8
  • Karakterer
    3.5
  • Sprog og skrivestil
    3.6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?