Glasnøglen

Glasnøglen
Sprog:
Originalsprog:

Glasnøglen er en spændingsroman, der følger to tilsyneladende almindelige danskere, som pludselig bliver viklet ind i en mystisk sag om mærkelige fugle og uforklarlige klimaforandringer. Snart er de to forfulgt og jagten går fra Thailand til Californien i et tempofyldt flow, der opbygger en fin spænding, som desværre aldrig rigtig kommer i mål.

Kathrin er fritidsornitolog, og hun har lagt mærke til at fuglene er begyndt at opføre sig besynderligt. I den anden ende af verden sidder journalisten Jesper på et hotel i Thailand med en mystisk USB-nøgle, som han har fundet på en strandvasker. Rundt omkring i verden sker der uforklarlige naturfænomener, og det hele bortforklares af et mystisk institut.
Jesper og Kathrin kommer i kontakt med hinanden via internettet. Der foregår noget mærkeligt, men hvad er det, de har fået færden af? Nogle synes i hvert fald at de ved for meget, for inden længe er de begge på flugt fra sortklædte mænd, der efterlader et spor af dræbte.

Vi har at gøre med en spændingsroman fyldt med konspirationsteorier, som bredder sig fra Thailand til Californien. Den er bygget op af små korte kapitler, og der er desuden en del dialog, så romanen er meget overskuelig og nem at læse. Derudover bevæger handlingen sig hurtigt frem, og kapitlerne afsluttes med cliffhangere, som giver læsningen det flow, som en spændingsroman gerne skulle have.

Der er virkelig lagt i kakkelovnen til et uhyre komplekst og interessant plot, der involverer mystiske naturfænomener, falske miljøorganisationer, fordækt nødhjælpsarbejde og ikke mindst sortklædte fjender med et ukendt motiv.
Spørgsmålene hober sig op under læsningen og det skorter ikke på de dramatiske begivenheder.
Så vidt så godt – den gør altså på mange måder præcis det en god spændingsroman skal.

Men spændingen udspiller sig selv og ender med en flad fornemmelse til slut. Plottets afsløres i en lidt for hurtig slutning, som egentlig aldrig bliver fulgt helt til dørs. Det er som om, man har fået en sjov ide til et plot, som man har brugt lang tid på at opbygge, men som man ikke til fulde har overvejet detaljerne i.
Slutningen efterlader flere spørgsmål end den besvarer. Det er svært at forklare kritikken uden af spoile, men fx får skurkene aldrig et egentligt navn eller motiv.

Karakteropbygningen og -udviklingen er enkel; Kathrin og Jesper er begge lidt rodløse og har svært ved intimitet, men finder roen og hinanden i kaosset.

Glasnøglens mest interessante mysterium er måske dens oprindelse; den er skrevet af to etablerede danske forfattere, der ellers ikke beskæftiger sig med genren. Alex Karl Morell er således et pseudonym, og de virkelige forfattere bag er en velbevaret hemmelighed.
Det mest interessante er dog ikke hvem de er, men snarere hvordan deres samarbejde har været, har den ene skrevet Jespers kapitler og den andens Kathrins?

Glasnøglen er alt i alt et ganske fint bekendtskab. Den holder et godt gedigent tempo fra første til sidste side, og den har en meget original plotide, og det er helt klart sidstnævnte, der gør den til en læseværdig oplevelse.

2.9Overall Score

Glasnøglen

Glasnøglen er en spændingsroman, der følger to tilsyneladende almindelige danskere, som pludselig bliver viklet ind i en mystisk sag om mærkelige fugle og uforklarlige klimaforandringer. Snart er ...

  • plot
    3.3
  • karakterer
    2.7
  • sprog og skrivestil
    2.6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?