Hvor der er fugle

Hvor der er fugle
Sprog:
Originalsprog:

En dyster fortælling om uretfærdige livsbetingelser, forkerte valg, bitterhed og barske vilkår, der er smukt fortalt i en enkel og nøgtern stil. Maren Uthaug fører os kaleideskopisk gennem den samme fortællings forskellige perspektiver ved skiftevis at give stemme til romanens karakterer. På den måde udfolder og forandrer historien sig, og man skiftevis forarges og græmmes efterhånden som begivenhederne ændrer karakter og store familiehemmeligheder afsløres.

Kan man godt lide at læse noget let og hyggeligt, så skal man holde sig langt væk fra Maren Uthaugs bog ”Hvor der er fugle”. For der er ikke meget hygge ved historien om Johan, der for at sikre sin mors skæbne, nødtvungent gifter sig med præstedatteren Marie, selvom han er dybt forelsket i Hannah.
Til gengæld er det en medrivende og dyster fortælling, der folder sig ud i flere lag gennem først Johan, derefter datteren Darling og til sidst Maries perspektiv på de samme begivenheder.
Netop denne fortælleform er genial og skaber en historie, som hele tiden udvikles og ændrer sig efterhånden som man læser videre. Det fungerer specielt godt, at de forskellige synsvinkler ikke bare giver nyt perspektiv på de samme begivenheder, men at de rent faktisk også forandrer historien væsentligt, samtidig med at de forskellige karaktereres bevæggrunde uddybes og afdækkes.

Maren Uthaug skriver fantastisk – hun er hverken pompøs eller prætentiøs i sin fortællestil, men bevarer en enkel og nøgtern stil, som passer perfekt til miljøet; livets stille gang i den lille norske flække og på det afsondrede fyr samt karakterernes barske præmisser og triste skæbner.
Netop de triste skæbner er historiens kerne, men også det der gør det til en voldsom omgang at læse.
Personerne i historien er alle præget af bitterhed; Bitterhed over forkerte valg i livet, som har ført ulykkelige konsekvenser med sig, men også en bitterhed over den manglende evne til at bryde med deres situation. Det er dermed også en historie, som afspejler en tids normer og uretfærdighed, og disses betydning for det enkeltes menneskes liv og lykke. For eksempel, og det kan jeg vist godt sige uden at afsløre for meget, så spiller uønskede graviditeter en stor rolle i historien; og her bliver det tydeligt understreget, hvordan en sådan situation medførte desperation hos unge ugifte kvinder.
Bogen er som nævnt ikke ligefrem en hyggelig fortælling, den er dyster forstået på den måde at karakterens skæbner er præget at ulykkelighed og bitterhed. Ligeledes er blodskam et andet stort emne i bogen, – heller ikke ligefrem et hyggeligt emne. Det går i det hele taget ikke karaktererne særligt godt i historien, og særligt i den sidste fjerdedel af bogen vælter det ene forfærdende skelet efter det andet ud af skabet – det holder nysgerrigheden i kog, og bogen glider hurtigt ned med lige dele fascination og forargelse.
Det er uden tvivl den bedste bog, jeg læste i 2018, – og jeg læste rigtig mange.

4.9Overall Score

Hvor der er fugle

En dyster fortælling om uretfærdige livsbetingelser, forkerte valg, bitterhed og barske vilkår, der er smukt fortalt i en enkel og nøgtern stil. Maren Uthaug fører os kaleideskopisk gennem den ...

 • Historien
  4.9
 • Karakterer
  4.8
 • Sprog og skrivestil
  5.0

2 thoughts on “Hvor der er fugle”

   Tusind tak for din kommentar. Ja, den var virkelig god. Jeg var også begejstret for Uthaugs seneste roman “En lykkelig slutning”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?