”Vil stemmeret virkelig give kvinder bedre vilkår? Vil de nogensinde kunne komme væk fra børnefødslerne og køkkenerne? Reelt? Tanken er absurd. Mænd kommer aldrig til at give magten fra sig. En kvindes eneste chance er at kunne sno sig”
Grevinden af Henriette Rostrup er inspireret af den virkelige historie om Angelica, der kom fra relativt trange kår, og som alligevel på et tidspunkt var en af Europas rigeste kvinder.
Angelicas rejse begynder i Københavns arbejderkvarter og fører hende til først Jylland og senere Sydafrika, Italien og England.
Selvom hun søger frigørelsen, så er det gennem mændene, at hendes liv determineres, helt fra hun som ganske ung bliver forført og forladt af en grevesøn og står alene og fattig med en lille datter. Hun sendes til en præstegård i Jylland, hvor hendes drøm om at blive elsket resulterer i endnu en uheldig kærlighedsaffære.
Angelicas liv bliver defineret af hendes ønske om at frigøre sig fra forarmelsens lænker og vokse i værd hos menneskene omkring sig. Hun drømmer om anerkendelse, tryghed og kærlighed. Men hendes liv bliver defineret af hendes mænd. Netop den pointe i romanen understreger fortællingens fremstilling af datidens syn på kvinder. Et syn der i øvrigt også er blevet bestemmende for den virkelige Angelicas eftermæle. Hun blev i sin samtid dømt for sine mange ægteskaber og forhold til mænd. Men i Rostrups udlægning bliver tolkningen og fremstillingen en anden, her oplever læseren de besnærende bånd, hun gennem hele sit liv er underlagt. Ligesom Angelica trods økonomisk fremgang, stadig anskues med misbilligende blikke af sin omverden. Angelica er i bund og grund et ensomt menneske, der kæmper for noget så enkelt og grundlæggende som tryghed og kærlighed, men hun skuffes gang på gang. Henriette Rostrup beskriver så fint og indlevende Angelicas evige vekslen mellem håbet og længslen på den ene side og afmagten og ensomheden på den anden side.
Nævnes skal også særligt en af romanens bifigurer, nemlig Angelicas platoniske partner Adolf, hvis egne drømme og hengemte længsler, som Rostrup formår at skildre meget fint i sin egen stilfærdighed. I øvrigt romanens smukkeste kærlighedsfortælling.
Henriette Rostrups fortælling er en skæbnefortælling, en samfundsfortælling og en kvindefortælling. Det er historien om at være fattig og kvinde og underlagt så ganske få muligheder i tilværelsen. Angelica er en målrettet kvinde, der kæmper for sin plads i tilværelsen, men samtidig er hun også både ensom og usikker. Henriette Rostrup skaber et yderst interessant og indlevende portræt af sin hovedkarakter; En kvinde som balancerer mellem samfundets ydre forventninger og egne længsler og drømme.
Det er en ret ligetil og velskrevet fortælling med et plot, der aldrig står stille, og som samtidig formår at skabe et interessant og ikke mindst nuanceret portræt af sin hovedkarakter. Romanen er på 658 sider, men føles aldrig som en enkelt side for lang.
Grevinden
”Vil stemmeret virkelig give kvinder bedre vilkår? Vil de nogensinde kunne komme væk fra børnefødslerne og køkkenerne? Reelt? Tanken er absurd. Mænd kommer aldrig til at give magten fra sig. En ...