Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe

Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe er en net lille sag, der ganske vist omhandler et tungt emne, men som alligevel er let både at læse og fordøje. Det er en feel good fortælling om at komme videre og finde sig selv og kærligheden igen efter en stor sorg.
Historien spiller på rigtig mange velkendte (måske lidt for velkendte) elementer inden for den romantiske genre, og der er som sådan ikke de store overraskelser. Men den har sin charme; først og fremmest på grund af nogle sympatiske og fine karakterer.

Hvad handler den om:
Diana har mistet sin mand og datter, og tabet har bragt hende i en undtagelsestilstand, som stadig hersker et år efter ulykken. Hun går ikke på arbejde og kommer sjældent uden for en dør. Vennen Felix er hendes livline, men da han presser lidt på for at få hende til at komme ud af sin boble tager hun en impulsiv beslutning; Hun vil flytte til Irland.
Som sagt så gjort, og Diana lejer et lille afsidesliggende hus i en fjerntliggende by i Irland.
Her møder hun blandt andet sin nabo Edward, der er uhøflig, indesluttet og alt andet end begejstret for at have fået en nabo. De to er ikke ligefrem de bedste venner, men måske kan de alligevel lære hinanden en ting eller to om at komme videre, – og om kærligheden?

Store emner i en let indpakning:
‘Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe’ omhandler sorgen efter et stort tab og kunsten at komme videre og finde kærligheden på ny. Det er dybe og tunge emner, men der er ikke noget tungt over romanen. Det er tværtimod en let lille sag. Det skal ikke nødvendigvis forstås negativt, for det lette og enkle har bestemt også sin charme og sine kvaliteter.
I denne bog er kvaliteten uden tvivl, at romanen sin triste tematik til trods alligevel er det som jeg vil kalde en ”feel good” fortælling, og jeg synes flere ting ved historien mindede mig om diverse amerikanske romantiske film. Fortællingen har da også flere velkendte genreelementer med, heriblandt det velkendte set up: to der hader hinanden ender med at elske hinanden.

Historien er med andre ord ikke noget at skrive hjem om, i den forstand at den er ganske uoriginal, men den er sød og charmerende alligevel, og jeg heppede da også på, at Diana og Edward skulle finde melodien i til sidst.

Fra fin fortælling til ufrivillig komisk:
Har man fx set eller læst ”P.S I love you” så ved man, at en historie om en kvindes proces mod at komme videre og finde sig selv og kærligheden igen sagtens kan være både let, sjov, charmerende og samtidig dyb og rørende. Det ene behøver ikke nødvendigvis at udelukke det andet. Men i ‘Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe’ begår forfatteren den fejl, synes jeg, pludselig at ændre historien til at omhandle en helt anden konflikt.

Man skulle næsten tro, at forfatteren gerne ville have lidt mere drama, og i bedste tv-dramatik stil dukker en mystisk kvinde op, og forpurrer forholdet mellem Edward og Diana. Her irriterer bogen mig altså grænseløst, for Diana glemmer pludselig sin sorg og skyldfølelse over at have følelser for en ny mand, og fokus bliver i stedet to kvinders kamp om en mand.

Det er lidt ærgerligt, og gør altså at romanen går fra at være en fin fortælling om en kvindes sorg og bearbejdningen af alle de følelser som opstår i en sorg- og helingsproces, til at blive en anelse komisk.

Alt i alt:
Men alt i alt er der nogle fine og gode takter i bogen. Den er sød og charmerende og ligeså er både Edward og Diana, som man på romanens kun knap 200 sider alligevel når at komme til at holde af. Men det er også en roman, som har nogle underlige elementer i sit plot, som gør den en anelse for klichefyldt og til tider ufrivilligt komisk.

2.6Overall Score

Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe

Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe er en net lille sag, der ganske vist omhandler et tungt emne, men som alligevel er let både at læse og fordøje. Det er en feel good fortælling om at ...

  • Historien/plot
    2.0
  • karakterer
    3.0
  • sprog og skrivestil
    2.8

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?