Vi er brødre

Iben Mondrup har tidligere skrevet de anmelderroste Karensminde og Godhavn. ”Vi er brødre” kan ses som en såkaldt forløber til de to bøger, da vi i denne følger Jens og hans bror Poul og deres opvækst i Frederikshavn i efterkrigstidens Danmark.
Det er en roman, der brillerer med sine vidunderlige, intense og autentiske persontegninger; lige fra sine hovedkarakterer til de mere perifere bifigurer.
Det er en roman om interaktioner, relationer og reaktioner, og den skildrer mennesker og stemninger i en tid præget af krigens eftervirkninger.

Hvad handler den om:
Poul og Jens har under krigen været meget alene med deres mor, da faren måtte gå under jorden. Da faren kommer tilbage er han præget af krigens oplevelser, og moren er præget af farens tilbagevendende tungsind. De to brødre reagerer forskelligt på forældrenes problemer. Poul tager sig af sin lillebror og af moren; Han er idealist og vil væk hjemmefra. Jens er en forsigtig og intelligent drømmer.
De vokser op med forskellige syn på forældrene, tilværelsen og fremtiden, og deres forskellighed præger familien, – ligesom deres livsvalg tager dem forskellige steder hen.

Fortællestil:
”Vi er brødre” er på mange måder en langsommelig bog, den tager sig god tid. Men hvor nogle måske vil savne de store dramatiske udsving, så oplevede jeg, at netop langsommeligheden er romanens helt store styrke.
Iben Mondrup skriver smukt, enkelt og lader karakternes følelsesliv udfolde sig mellem linjerne.
Der er en utrolig stor intensitet i personskildringen, og der er et væld af karakterer, som det er interessant at dvæle ved.
”Vi er brødre” er bygget op over tre dele, den første del fortæller Pouls historie, anden del Jens’ historie, mens sidste del fortæller deres historie på skift. Netop denne model understreger fortællingens centrale konflikt, om de to brødres forskellighed og særligt deres forskellige tilgange til og opfattelse af barndommen og forældrenes problemer.

Efterkrigstidens Danmark: krigens følelsesmæssige konsekvenser:
Romanen foregår i efterkrigstidens Danmark, og den er et portræt af en tid, som ikke kun var præget af lykke over krigens afslutning. Krigens oplevelser havde sat sig som tunge spor i befolkningen. Denne underliggende stemning af vrede, sorg og angst rammer Iben Mondrup utrolig godt.
Faderen er præget af de beslutninger, han måtte tage under krigen som modstandsmand, og portrættet af hans problemer fremhæver, at rigtigt og forkert ikke er sort og hvidt.
Der er nogle fine nuancer i faderens kamp for at leve med sine valg og hans manglende evne til at tale om sine oplevelser.
I en rørende scene fortæller faderen sin idealistiske søn Poul, at selv de ”rigtige” beslutninger kommer med konsekvenser, og det er en side af krigens modstandskamp, der er interessant og tankevækkende.
Men Mondrup rammer også den generelle folkestemning rigtig godt, der bliver peget fingre og vasket hænder, – for hvem gjorde nok under krigen? Hvem gjorde for lidt? Hvem var helte? Hvem var skurke?
Krigens eftervirkninger er dog ikke det eneste interessante i Mondrups portræt af tiden. Hun har også fat i nogle vellykkede kvindeportrætter. Krigsenkerne, normbryderne og drømmerne. Flere af romanens unge kvinder drømmer om frigørelse og andre måder at leve på, men sidder på mange måder fast i den normfyldte kvinderolle.

Alt i alt er Mondrups bog et vellykket portræt af en tid. Men det er først og fremmest et særdeles vellykket og gribende portræt af nogle mennesker, der på godt og ondt drømmer, håber, fejler, frygter og lever. Det er et portræt af menneskelige relationer, familiens bånd, barndommens betydning og kærlighedens muligheder og begrænsninger.
Det er et portræt af mennesker.
Det er en bog, der i en elegant og enkel tone syder af følelser, stemninger og indtryk.

4.4Overall Score

Vi er brødre

Iben Mondrup har tidligere skrevet de anmelderroste Karensminde og Godhavn. ”Vi er brødre” kan ses som en såkaldt forløber til de to bøger, da vi i denne følger Jens og hans bror Poul og deres ...

  • Historien/plot
    4.2
  • karakterer
    5.0
  • sprog og skrivestil
    4.0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?