Videre til indhold
Bogtanken.dk
  • Forside
  • Om Bloggen
  • Anmeldelser
  • Litteraturtanker
  • Kultur og Debat
  • Børnebogtanken
  • Kontakt

Serie: Mit navn er Justice

Mit navn er Justice: Mordene på Highbury House

april 2, 2020 Ida
Mit navn er Justice: Mordene på Highbury House
Oversætter: Julie Rotne
Serie: Mit navn er Justice
Genre: Børne- og ungdomsfiktion, Børnebog, Historisk roman, Krimi
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Forlag: Gads forlag

Familiehygge og kriminalroman; Blandingen er perfekt til målgruppen i denne charmerende fortælling om den kvikke pige Justice, hvis nysgerrighed og ængstelighed kommer på prøve, da hendes nye kostskole viser sig at gemme på en sand mordgåde!

Læs mere

Følg mig på Facebook Følg mig på Instagram

Søg i bloggen

Find anmeldelser efter

Titel
Forfatter
Dato
Genre
Antal Stjerner

Seneste anmeldelser

Den ufortalte historie

Den ufortalte historie

Forfatter: Cæcilie Lassen

”Vognen var slidt som alt andet efter republikkens snart tre år.” Den ufortalte historie af Cæcilie Lassen er en rejse tilbage til Paris i årene efter

En vej ud af tågen

En vej ud af tågen

Forfatter: Kristian Leth

”At tænke over livet er at fortælle det, at relatere delene til hinanden. At insistere på et forløb. Men fortællinger er ikke endegyldige sande, de er

Blæst

Blæst

Forfatter: Anne Mette Kirk

Anne Mette Kirk er tilbage med tredje bog, der også denne gang følger den sympatiske efterforsker Marc Abilgaard og hans bestræbelser på at opklare fo

DBBA 2019 Finalist
DBBA 2020 Nomineret

bogtanken

Boganmeldelser, litteraturanbefalinger, litterære indlæg og kærlighed til bøger.
Dansklærer og Cand.pæd.

Bogtanken (Ida Barkholt)
I anledningen af den norske nationaldag kan du må I anledningen af den norske nationaldag kan du måske finde lidt inspiration i mit indlæg på bloggen om den (efter min ydmyge mening) bedste norske forfatter; Herbjørg Wassmo.
 
Herbjørg Wassmo har et fantastisk sprog og en eminent evne til at forstå og beskrive menneskelige følelser. Hendes største styrke er de poetiske og smukke beskrivelser, der samtidig ganske præcist og autentisk fremstiller almindelige og genkendelige tanker og følelser. Hun kan skabe ægte og virkelige mennesker, og hun har sans for det indre psykologiske drama,
 
Hendes evne til at skabe stemninger og følelser er så stærk, at jeg ofte næsten har kunnet mærke hendes karakterers smerte, længsel og sorg – og valget af følelser nævnt her er ikke tilfældig, for Wassmos karakterer er sjældent lykkelige mennesker. Der er faktisk en del smerte og lidelse i hendes bøger; En af fællesnævnerne er fx, at der ofte er tale om mennesker, der bærer på en traumatiserende oplevelse fra barndommen, som får konsekvenser for deres voksenliv og omgivelserne omkring dem.
 
Min egen personlige favorit er helt afgjort ”Det syvende møde”, men ”Hundrede år” samt Tora trilogien og bøgerne om Dina er også stærke oplevelser.
 
Wassmo udgav i øvrigt for ganske nylig bogen ”Mit menneske”, der er en selvstændig fortsættelse til ”Det syvende møde”. 
 
Find mit indlæg om Wassmo og alle hendes bøger på bogtanken.dk – link i bio.

#bogsnak #læsning #bookstagram
Escho forlag har (som jeg vist også har nævnt et Escho forlag har (som jeg vist også har nævnt et par gange før) nogle virkelig fine udgivelser af glemte eller helt oversete klassikere.
 
”Vampyren” af John Polidori er en af disse. En fortælling der blev til efter et sommerophold i Europa. Polidori var privat læge for den i starten af 1800 tallet hyperberømte digter Lord Byron, og i 1816 tilbragte de en sommer i Schweiz med Byrons ven Percy Shelley og dennes purunge kæreste Mary (som senere blev Mary Shelley og forfatter til klassikeren Frankenstein). Men Polidori var ikke ligefrem vellidt i selskabet, og kort efter fyrede Byron ham.
 
Polidoris forhistorie og konfliktfyldte forhold til Byron omtales i denne udgivelses efterord, og den er en væsentlig ramme for at forstå og (drister jeg mig til at sige) sætte pris på ”Vampyren”. I sig selv og stående alene blev jeg ikke specielt grebet eller imponeret af den korte fortælling om den unge Aubrey der fascineres af den flotte og smarte levemand Lord Ruthven, som han beslutter at følge på en rejse gennem Europa. Rejsen ender i Grækenland, hvor sandheden om Ruthvens natur begynder at gå op for Aubrey.
 
I efterordet (som er skrevet af oversætteren Hans Peter Madsen) fremhæves tekstens mange hentydninger til forbindelsen mellem den kyniske og blodsugende Lord Ruthven og netop Lord Byron. Hentydningerne har for datidens læser været ganske tydelige, idet Byron var et stort og uomgængeligt navn, som alle dengang vidste alt om. Blandt andet vil navnet Lord Ruthven have været genkendeligt for datidens læsere, da det tidligere var blevet brugt som en karikatur over Byron.
 
Der er altså en litteraturhistorisk og kontekstuel ramme, som er utrolig interessant og også væsentlig for læsningen, og derfor skal Escho forlag også have ros for, netop at lade udgivelsen følges af et så udtømmende efterord med mange refleksioner og perspektiveringer, der netop giver læseren mulighed for at se, forstå og reflektere over facetterne i romanen.

#læsning #bogsnak #bookstagram
Der er smæk for vikingeskillingen i Charlotte Man Der er smæk for vikingeskillingen i Charlotte Mandrup Larsens andet bind om bondekonen Estrid, der bliver til en målrettet og dygtig vikingekriger på jagt efter magt og hævn.
 
I første bind skulle Estrid hævne drabet på sin mand og søn. I dette bind gælder det kampen om jarledømmet, som den usle Ivar Sakse hapsede for næsen af hende. Estrid må også i dette bind kæmpe for at holde sammen på sine krigere, og samtidig smuldrer det for hende privat.
Estrids søgen efter magt og hævn er kompromisløs og det bringer hende igen og igen i situationer, hvor hun må vælge mellem familielivet og sin søgen efter at opfylde sin skæbnes mål. Forholdet til datteren Sigrid og manden Thorsten er på usikker grund, og samtidig dvæler Estrid konstant ved de ord, som skæbnegudinderne har givet hende – hvordan skal hun tolke dem?
 
Ganske som det var tilfældet i første bind, så er historiens største styrke uden tvivl fornemmelsen af autentisk vikingestemning i de detaljerede beskrivelser af såvel miljø og kultur. Omvendt er der på minussiden, præcis som i første bind, en tendens til at forcere de dramatiske begivenheder og plottwist en smule. Charlotte Mandrup Larsen skal dog have stor ros for at udforske sine karakterer og disses facetter langt mere end hun gjorde i første bind. Særligt Estrid er som vores heltinde ikke ubetinget god, og fungerer dermed som en interessant hovedperson i en genre, der ellers godt kunne falde i gryden med den stereotype og ærkegode heltinde.
 
Andet bind introducerer sin læser for et nyt persongalleri og miljø, idet Estrid for en kortere bemærkning havner i England. Det forvirrede mig som læser en smule med den korte introduktion til en større pallette af karakterer og konflikter, og jeg håber virkelig, at disse kommer til at spille en rolle i det/de næste bind, for ellers fremstår det plotspor noget uforløst.
 
Alt i alt en oplagt og anbefalelsesværdig roman for de der elsker historier om vikinger, heltekvad og mjød.
 #bogsnak #læsning #bookstagram
” Det mest respektable er en ugift kvinde, der s ” Det mest respektable er en ugift kvinde, der stilfærdigt sørger for sig selv” citeret fra et brev skrevet af den ældste Brönte søster.
 
En lille torsdagsquiz i mine stories handler om de tre Brönte søstre.
 
Tre kvinder der debuterede som forfattere i en mandsdomineret verden, hvorfor de i første omgang skjulte sig bag (mandlige) pseudonymer. Du kan også læse et længere indlæg på bloggen om de tre søstres baggrund, deres romaner, tematikken i deres forfatterskaber og den sjove historie bag deres pseudonymer.
 
Quiz i stories, hvor du også finder link til indlægget på bloggen. Det kan du dog også finde i mit linktree i bio.
 #bogsnak #læsning
3 debutantværker der fortjener mere opmærksomhed 3 debutantværker der fortjener mere opmærksomhed;
 
Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej
Gry Stokkendahl Dalgas debut bevæger sig mellem flere teksttyper i dette lille værk, der rummer store følelser. Værket er på en gang et digt og en dagbog, det er personligt og politisk, det rummer håb og angst, forventninger og frygt. Først og fremmest er det en fortælling om en ung transkvindes tanker og følelser i en periode af hendes liv, hvor hun er i en venteposition på vej mod at blive sig selv. Hun er en kvinde fanget i et mandeskelet, som hun selv skriver det. Dalgas udmærker sig først og fremmest ved at skrive både det smukke, det vrede og det sårbare frem.
 
Hulemennesket
Peter Løhrs roman handler om maleren Lundbye, som vi møder i Italien, kunstnerelitens højborg. Lundbye mødes med vennen Jerichau, som blev spået til at være den nye Thorvaldsen. Venskabet er tydeligvis stærkt og kærligheden stor, det antydes vel egentlig, at venskabets følelser strækker sig længere end det plantoniske. Men konflikten mellem dem er også markant; Jerichau oplever det danske som småt, snævert og begrænsende, mens Lundbye dyrker de danske landskaber og kærligheden til det danske. Romanens helt centrale tematik er Lundbyes sindstilstand, der svinger mellem det maniske og det depressive.
En roman der udforsker et menneskes sind og som samtidig formår at forankre denne udforskning i sin historiske ramme.
 
Crash Kalinka
Crash Kalinka handler om den 31 årige Kalinka, der bor i et usselt lille hummer i København mens hun forsøger at få job som stewardesse i et lavprisflyselskab. Kalinkas vej mod at få luft under vingerne kombineres med glimt fra hendes slægts historie og den islandske kultur og natur, som hun kommer fra.
Crash Kalinka er på alle måder en ganske vild oplevelse; Den er lige dele besynderlig og dragende, og den kører derudaf i et voldsomt hæsblæsende tempo, hvori forskellige associationer hele tiden kobles i en kalejdoskopisk stil. Sigridur Larsen er en ordekvilibrist, og stilen synes at antage nærmest maniske dimensioner. Der er så meget fart og vildskab i denne roman om en ung kvinde og den slægt hun er oprindet af.
#læsning #bogsnak #bookstagram
Indlæs mere... Følg på Instagram
  • Anmeldelser
  • Anmeldelser efter Dato
  • Anmeldelser efter Forfatter
  • Anmeldelser efter Genre
  • Anmeldelser efter Stjerner
  • Børnebogtanken
  • Kontakt
  • Kultur og Debat
  • Litteraturtanker
  • Om Bloggen
© Ida Barkholt