Videre til indhold
Bogtanken.dk
  • Forside
  • Om Bloggen
  • Anmeldelser
  • Litteraturtanker
  • Kultur og Debat
  • Børnebogtanken
  • Kontakt

Serie: Mitfordmordene

Mitfordmordene 2: De smukke unge døde

september 9, 2019september 9, 2019 Ida
De smukke unge døde
Oversætter: Kirsten Heltner
Serie: Mitfordmordene
Genre: Historisk roman, Krimi
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Forlag: politikens forlag

Jessica Fellowes er tilbage med endnu et mordmysterie begået midt i en verden af baller, godser og afternoon-tea. Det er mordmysterie tilsat Downton Abbey, det smager af Agathe Christie og jeg elsker det.

Læs mere

Følg mig på Facebook Følg mig på Instagram

Søg i bloggen

Find anmeldelser efter

Titel
Forfatter
Dato
Genre
Antal Stjerner

Seneste anmeldelser

Detaljerne

Detaljerne

Forfatter: Ia Genberg

  ”At læse med feber er en slags lotteri, tekstens indhold kan enten gå tabt eller trænge dybt ind i de utilsigtede åbninger, der blottes ved en

Grevinden

Grevinden

Forfatter: Henriette Rostrup

”Vil stemmeret virkelig give kvinder bedre vilkår? Vil de nogensinde kunne komme væk fra børnefødslerne og køkkenerne? Reelt? Tanken er absurd. Mænd k

11%

11%

Forfatter: Maren Uthaug

Maren Uthaug er i mine øjne den mest originale forfatter i dansk litteratur, i hvert fald når det kommer til overraskende, anderledes og chokerende pl

DBBA 2019 Finalist
DBBA 2020 Nomineret

bogtanken

Boganmeldelser, litteraturanbefalinger, litterære indlæg og kærlighed til bøger.
Dansklærer og Cand.pæd.

Bogtanken (Ida Barkholt)
Jeg har tidligere rost Richard Osmans serie om en Jeg har tidligere rost Richard Osmans serie om en gruppe beboere i en seniorbebyggelse, der opklarer mord, mens de lever deres pensionisttilværelse på godt og ondt.
Når man som mig ikke er til psykopatiske massemordere og blodige detaljer, så er der noget rart ved sådan en hyggekrimi, hvor mordscener ikke skal udpensles. I Torsdagsmordklubben er det hele mere hyggeligt og spændende end det er blodigt og farligt, og så er der drysset en god portion humor i.
 
I dette bind sætter Joyce, Elizabeth, Ibrahim og Ron sig for at opklare sagen om en journalist, der var på sporet af noget med hvidvask. Da hun forsvandt, og det eneste spor var hendes forulykkede bil fyldt med hendes blod, blev hun formodet død. Blev hun myrdet? Hvem var morderen? Og hvor leder sporet om hvidvask mon hen? 
Torsdagsmordklubbens efterforskning bringer dem omkring en tidligere russisk KGB agent, en karismatisk tv-stjerne, en populær lokal journalist og en hårdkogt svensk økonomisk kriminel.
 
De fire venner lader sig dog ikke kue af en udfordring, og hjulpet på vej af deres venner, løser de mod alle odds selvfølgelig mysteriet. Dog er der en del overraskelser undervejs, og nogle af dem er også ubehagelige, for snart melder spørgsmålet sig selvfølgelig også; Kan de stole på alle deres venner?
 
Richard Osman skriver med et stort lunt glimt i øjet, og man kan virkelig mærke hans kærlighed til sit persongalleri, der er let elskelige med alle deres finurligheder. Romanen er letlæst og letfordøjelig, men humoren har også en fin kerne af alvor. For Osman satiriserer især over samfundets fordomme over for ældre. Samtidig får Osman også på ret fin og rørende vis berørt nogle af de svære ting, der er forbundet med at blive ældre. De fire venner kæmper med ensomhed, savnet til børn der lever deres eget liv, og problemer med helbredet.
 
Dette bind lider måske en smule under, at formlen her i tredje bind synes at være en smule brugt. Det friske pust som bind 1 kom med er blæst væk, og selvom det stadig er underholdende, så er der ikke meget nyt under solen.
 @forlagetgyldendal #læsning #bogsnak
Anne Brönte var en af de berømte Brönte søstre Anne Brönte var en af de berømte Brönte søstre. ”Agnes Grey” er hendes debutbog, og er af nogen blevet sammenlignet med Jane Austens bøger. Dog har hun ikke kærlighedshistorien i centrum, men fokuserer på livet som guvernante for den unge Agnes, og særligt er fokus på hendes store forventninger og idealforestillinger om jobbet, der kommer til at stå i skarp kontrast til de realiteter, hun møder; Børnene er uvorne, herskabet skyr hende og hos tjenestefolkene er hun heller ikke velset.
En guvernante var et statussymbol, for hun varetog de eneste pligter, som en fin frue ellers kunne have haft. Med tjenestefolk til rengøring og madlavning og guvernanten til at opdrage børnene var der ikke flere pligter i hjemmet, og fruen i huset kunne i stedet sidde til stads.
Alle tre Brönte søstre prøvede kræfter med stillingen som guvernante, og alle tre søstre hadede det. Anne holdt ud lidt længere end Charlotte og Emily, og det er nærliggende at tænke, at Agnes Grey er inspireret af egne oplevelser.
Anne Brönte skriver med spydig satirisk pen om sine oplevelser. I hendes første stilling skal hun holde styr på fire mindre børn, der nyder at pine hende og få hende i problemer. I en scene morer den ældste søn sig med at torturere nogle små fugleunger, hvortil moderen siger ”Efter min opfattelse må et barns morskab vel veje tungere end et ufornuftigt dyrs velvære”.
 
I hendes anden stilling skal hun være en slags anstandsdame for to unge snart giftefærdige kvinder. Her morer den ene sig med at flirte med unge uformuende mænd, ene og alene for at hun senere kan afvise dem på ydmygende vis. ”Det vil være en passende straf for den frække antagelse, jeg mener, tænk, at han vover at tro, jeg kan elske ham”.
 
Det er så som så med nuancerne i Agnes Grey. Hovedpersonen er selvfølgelig så god og selvopofrende som kun en 1800 tals heltinde kan være. De rige er ubehagelige, nedladende og snobbede. Det kan man måske godt finde lidt trivielt. Men det er trods alt en roman skrevet af en, der på det nærmeste må siges at have levet fortællingen, og på den måde er den et ret fint indblik i livet som guvernante i 1800 tallet.
 
@lindhardtogringhof #bogsnak #læsning
”At læse med feber er en slags lotteri, teksten ”At læse med feber er en slags lotteri, tekstens indhold kan enten gå tabt eller trænge dybt ind i de utilsigtede åbninger, der blottes ved en hastigt stigende kroptemperatur”
 
Jeg skal ikke kunne sige, om det rent faktisk var feberen, for jeg læste ”Detaljerne” på en sygedag. Men jeg følte alle de små detaljer krybe langt ind under huden på mig, og særligt står flere af romanens karakterer endnu så klart for mig i al deres åbenbare sårbarhed.
 
”Detaljerne” er en roman om en kvinde, der i et anfald af febersygdom tænker på mennesker, der ikke længere er en del af hendes liv, men som har spillet en afgørende rolle i det. I fire dele fortælles historien om hendes forhold til fire mennesker; Johanna, Niki, Alejandro og Birgitte.
 
Fortælleren kredser om relationernes oprindelse og deres afslutning, men også om alt det, der gjorde netop disse relationer særlige, og hun hæfter sig ved netop alle de små detaljer, der står tilbage i hendes hukommelse. Det er helt grundlæggende en roman om livet, som det formes af de mennesker vi lukker ind i det.
 
Ia Genbergs roman er stilfærdig i sin fortælleform, langsomt optrevler hun begyndelsen, midten og slutningen af relationerne, og hun hæfter sig ved de små ting; Den måde hvorpå Johanna dvælede ved siderne i sin yndlingsforfatters bog, eller den måde hvorpå Birgitte altid holdt sig balancerende på det neutrale i en dialog.
 
Ia Genberg lykkedes også helt særligt med at skabe et ret godt indblik i sin egen fortæller, netop gennem hendes refleksioner over personerne i hendes liv. Relationerne er væsentlige for fortælleren, de er de detaljer, der giver hendes liv mening. Det er relationer der forsvinder, men det de kom med holder fortælleren fast i. 
 
”Detaljerne” handler om relationer, der er brudt. Men det er først og fremmest en håbefuld og optimistisk bog. For den skildrer jo netop det væsentlige forhold, at en relation ikke behøver vare for evigt for at have haft en betydning.
 
Læs mere på bloggen.
 
@gads_forlag #bogsnak #læsning #bookstagram
Tidligere lavede jeg et opslag om de bedste læseo Tidligere lavede jeg et opslag om de bedste læseoplevelser i 2022. Men her får I også de bedste billedbogsoplevelser i 2022.
Jeg har baseret min udvælgelse på de bøger, der bragte mest begejstring eller stof til eftertanke og samtale ved højtlæsningen. Du kan læse meget mere om bøgerne i mit nyeste indlæg på bloggen om årets bedste læseoplevelser.
 
På tur til Oceanerne af Caryl Hart

Der er et spøgelse i huset af Oliver Jeffers

Læsepadden Pede af Carl Quist-Møller

Klippen fra himlen af Jon Klassen

Påfugl af Ane Bjørn

Eddie bøgerne af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen
 
#bogsnak #bookstagram #læsning #børnebogssnak
Snart bliver det her rod til en masse ekstra hylde Snart bliver det her rod til en masse ekstra hyldemeter med indbygget læsehjørne. Det kommer nok til at tage lidt tid, men så ender jeg også med over dobbelt så meget hyldeplads og kan forhåbentlig få lidt mere orden på bøgerne. Jeg deler billeder fra processen i mine stories. #bogsnak #læsning #bookstagram
Indlæs mere... Følg på Instagram
  • Anmeldelser
  • Anmeldelser efter Dato
  • Anmeldelser efter Forfatter
  • Anmeldelser efter Genre
  • Anmeldelser efter Stjerner
  • Børnebogtanken
  • Kontakt
  • Kultur og Debat
  • Litteraturtanker
  • Om Bloggen
© Ida Barkholt