Besættelse

 

”Besættelse” er en historisk krimi, der foregår i døgnet op til den tyske besættelse af Danmark i 1940.

En tidlig morgen d. 8.april findes en mand myrdet. Politiet lukker hurtigt sagen, men Jens Kristensen, der arbejder for kriminalteknisk afdeling, ser flere spor, der får ham til at undres. Samtidig tager politisekretæren Ulla på arbejde, efter først at have berolig sin mor, der har hørt mystiske lyde fra lejligheden ovenover om natten. De to hændelser viser sig hurtigt at hænge sammen, og Ulla og Jens opdager at sporene leder dem til den tyske ambassade. Hvem er de mystiske tyskere, der snuser rundt i Københavns gader? Hvad har de for?

Sporene trækker tråde til hærens øverstkommanderende, landets ministre og måske også kongen.

Kun knap to hæsblæsende døgn strækker romanen sig over, og den ramme giver plottet en ret naturlig hurtig fremdrift.
Som læser er man næsten en til en med på farten gennem Københavns gader, når Jens og Ulla forsøger at opklare forbrydelser med en brutal tysk lejesoldat i hælene.

Alligevel bliver der givet plads til en ret fin skildring af de to hovedpersoner, og den fortrolighed der vokser mellem dem deres forskelligheder til trods.

Lasse Holm skriver på en gang meget indfølende og  tempofyldt, med en balance der er helt perfekt til den genrehybrid mellem historisk roman og kriminalgåde, og så er der endda også blevet plads til skildringen af en spirende romance.

I forhold til Lasse Holms forrige romaner, så mangler den måske en anelse overraskelser i sit krimiplot. Jeg kunne godt have ønsket mig en lille overraskelse eller lidt chokeffekt til sidst. Derudover vil den læser, der i forvejen kender til begivenhederne op til den 9.april måske opleve, at de overraskelser plottet byder på her allerede er kendt.

Krimiplottet er omdrejningspunktet i romanen, men det der virkelig driver romanen er den fortættede og tempofyldte skildring af de skæbnesvangre døgn, der ledte op til besættelsen af Danmark, og som Lasse Holm skildrer med stor akkuratesse og respekt for detaljerne. Men det der i høj grad skaber dybden i fortællingen er de to hovedkarakterer, som skaber en relation midt i kaosset. Det er to rørende skæbnefortællinger, og den ro og fortrolighed, de finder hos hinanden, er utrolig smuk og ganske livsbekræftende.

Lasse Holm skriver med sans for spænding og en kant af humor, og med en tydelig kærlighed til sine karakterer, der smitter af på læseren.

”Besættelse” er Lasse Holms sidste roman, da han døde forrige efterår, forinden havde han skrevet første udkast til romanen, som efterfølgende er færdiggjort at kollegaen Thomas Rydahl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?