Min kæreste elskling

”Min Kæreste elskling” er en virkelig barsk men også rørende fortælling. Pigen Turtles kamp for at frigøre sig fra hjemmet og den tyranniske far er vanvittig flot beskrevet og de smukke naturbeskrivelser danner en fantastisk ramme om historien.

Turtle er teenager og bor alene med sin far. Han er utilregnelig og uligevægtig, og hans kærlighed til Turtle er altomsluttende, destruktiv og incestuøs. Turtle er bundet til sin far af ambivalente følelser; hun er afhængig af ham, hun hader ham, hun føler sig ansvarlig, hun elsker ham. På samme måde oplever Turtle verden med skepsis; hun klarer sig dårligt i skolen og hun hader kvinder.
Men i naturen er Turtle fri, hun klatrer på klipper, vandrer i skoven, betragter dyr, – her er hendes verden uendelig.
Da hun en dag møder drengen Jacob oplever hun for første gang venskabets magi, og hun begynder at forstå, at verden kan være større end blot hende og faren, og måske er der en vej ud?

Omdrejningspunktet i romanen er det følelsesmæssige kaos, der er opstået i Turtle som følge af det mildest talt frygtelige forhold til faren.
Historier om børn der bliver misbrugt er altid ubehagelig læsning, men virkelig barsk og rørende bliver det, når forfatteren formår at skildre den voldsomme og intense ambivalens af følelser, der må være i et sådant barn. Det formår Gabriel Tallent til fulde.
Turtle er præget af had til kvinder og sig selv, og hendes følelser for faren spænder mellem foragt og kærlighed på en måde, der virker autentisk men også ubarmhjertig og slet og ret ubehagelig.
Historien minder mig om Herbjørg Wassmos Tora Trilogi, som også i den grad formår at skrive sig ind under huden på sin læser i et rørende portræt af en misbrugt pige.

Stemningen i romanen er mørk, intens og dragende. Flere passager går langsomt i handlingen, men der er en gennemgående intensitet i sproget, som virkelig drager sin læser.

Naturbeskrivelserne fylder en del i romanen. Naturen bliver symbolet på Turtles frihed, og dermed også på den mangel på frihed, som hun har i hjemmet.
Turtle finder ro og frihed i naturen, mens hun hjemme er bundet til barnestadiet; blandt andet har hun ikke menstruation på grund af underernæring.

Det Gabriel Tallent først og fremmest gør rigtig godt er hans evne til at skabe en så gennemgående intens stemning i sin fortælling. Turtles indre kamp mellem foragt og kærlighed til sin far er skræmmende men også smuk i al sin afskyelighed.
Ligeledes er det interessant og modigt, at Tallent ikke bare fremstiller faren i en skurkerolle, men også samtidig får udforsket, hvad der har drevet faren til at være, som han er.
Udover at levere et fantastisk portæt af Turtle leverer bogen også stof til eftertanke omkring samfundets ansvar for at gribe ind og den sociale arv.

4.2Overall Score

Min kæreste elskling

”Min Kæreste elskling” er en virkelig barsk men også rørende fortælling. Pigen Turtles kamp for at frigøre sig fra hjemmet og den tyranniske far er vanvittig flot beskrevet og de smukke ...

  • Historien/plot
    4.0
  • Karakterer
    4.2
  • Sprog og skrivestil
    4.5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?