Når krigen slutter

Når krigen slutter
Sprog:
Originalsprog:
4.6Overall Score

Når krigen slutter

Når krigen slutter er fortællingen om Edith, hvis liv forandres af krigen og af en umulig kærlighed. Det er en historisk roman, der dykker ned i de små detaljer omkring krigens betydning for den ...

  • Historien/plot
    4.2
  • Karakterer
    4.8
  • sprog og skrivestil
    4.7

Når krigen slutter er fortællingen om Edith, hvis liv forandres af krigen og af en umulig kærlighed. Det er en historisk roman, der dykker ned i de små detaljer omkring krigens betydning for den almindelige danskers hverdag. Men det er først og fremmest et portræt af Bent Hallers egen mor, og romanens virkelige styrke er forfatterens kærlighed til sin hovedkarakter, der er beskrevet med en skarp og til tider kynisk men alligevel varm ærlighed.

Edith er yngste barn i en stor søskendeflok og kort før Anden Verdenskrig bryder ud har hun fået plads hos byens mejerist. Hun bliver kæreste men Mathis, selvom hun ikke helt ved, om hun elsker ham. Så bryder krigen ud, og mørket sænker sig over byen i form af rationering, vareknaphed og tyskernes indtog. Edith forelsker sig i Helmut, men da krigen er slut begynder Ediths kvaler for alvor. Edith har født Helmuts barn, han er forsvundet og savnet efter ham præger Edith, der også frygter samfundets syn på de såkaldte ”feltmadrasser”.

”Når krigen slutter” er uden tvivl en meget gennemarbejdet og detaljeret historisk roman. Bent Haller har fået rigtig mange af de små detaljer omkring livet under og efter krigen med, og det giver historien en høj grad af autenticitet. Det er fx rigeligt med beskrivelser af dagligdagens udfordringer med rationering og mangel på madvarer. Men Haller indfanger også på flot vis den generelle folkestemning i den lille provinsby.
Hallers portræt af tiden rummer også en skarp karakteristik af tidsånden. Gennem skildringen af den uheldige Edith, der kun er opdraget til at sige ja, og derfor ender i uheldige situationer, tegnes et billede af en tid, hvor kvinderne i mere end en forstand var undertrykte.

Der er en klar sympati i skildringen af Edith, som fastholdes selv i de mere smertelige dele. Det er en skildring af en kvindes smerte, afsavn og angst, og det er gjort med en overvældende og imponerende grad af indlevelse i sin hovedperson.
Romanen skildrer på fuldstændig fænomenal vis Ediths udvikling fra den naive, håbefulde drømmer til den ængstelige, nervøse og uroplagede kvinde. I fokus er Ediths relation til sine børn og til de tre mænd i hendes liv.

”Pludselig forstod hun, næsten som om hun fik en åbenbaring, hvorfor barnet ikke ville spis, hvorfor det blev mere og mere stille. Det var fordi moren ikke kunne byde det velkommen”

De tre mænd er centrale figurer i romanen, og her er særligt Mathis og hele hans historie et gribende og tårevædende kapitel, og Knud-Eriks stræben efter at gøre det rette fungerer som et rammende eksempel på tidens forventninger til ”familiefaderen”.
På minussiden er romanens helt store kærlighedshistorie en lettere tynd kop te, og som læser fornemmer man aldrig rigtig den intensitet i forholdet mellem Edith og Helmut, som efterspillet i romanen tilskriver den.

”Når krigen slutter” var på mange måder en overraskende oplevelse for mig. Jeg havde egentlig forventet, at det skulle være en relativ banal kærlighedshistorie efterfulgt af et drama om en ung kvinde, der stemples og hænges ud som tyskertøs. Men efterspillet for Edith viste sig at være langt mere komplekst end som så, – og heldigvis for det.

Bent Haller skriver let, veloplagt og tenderer det ironiske, når han fx med Ediths stemme tørt konstaterer, at mænd ganske enkelt kun er ude efter en ting;

”Først tænkte hun: Sådan troede jeg ikke han var. Men så tænkte hun: Men det er jo sådan han er. For han er ikke anderledes end andre mænd”

Haller er desuden meget følelsesladet uden på nogen måde at blive sentimental, og det er altså en vanskelig balancekunst.
Bent Haller har en på en gang barsk og nøgtern stil, når livets hårde realiteter skildres.

”Hvad skal det alt sammen ende med? Sagde mor. Det sagde hun tit,”

”Far led en forfærdelig død. Han blev kvalt og døde alene”

Alt i alt var det her en bog, der virkelig overraskede mig positivt, og det var en bog, der kun blev bedre for hver side, jeg vendte. Det endte faktisk med at være en af mine bedste læseoplevelser i år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?