Skal du med på LiteratureXchange i Århus?

Der er masser af spændende oplæg og litterære aktiviteter. Jeg er selv ret begejstret for de mange muligheder for at spise og høre om litteratur.

Fra den 13-23 juni løber LiteraturXchange af stablen i Århus. Det er en litteraturfestival, som får besøg af mange danske og internationale forfattere, og der vil være foredrag om alt fra japansk litteratur til morderne dansk poesi. 

Selvom jeg er begrænset af geografien og en baby, der skal passes, så skal jeg med i år, og jeg har allerede kastet mig over programmet, som byder på mange spændende indslag. Jeg kan desværre langt fra komme med til alt det, jeg gerne ville (jeg er desværre også bundet af fysikkens love og kan kun være et sted af gangen – hvad er nu det for noget pjat). 

Her har jeg opsummeret de ting fra programmet, som jeg umiddelbart synes lyder mest interessant. 

Mød forfatteren:

Der er mange spændende navne med på festivalen. Blandt andet Puk Damsgaard, Mathilde Walter Clark, Dorte Nors, Johan Harstad og Helle Helle.

Sofia Jama kommer og fortæller om sin debutroman.

Personligt er jeg frygtelig ked af, at jeg ikke kan komme til at se Pierre Lemaitre fortælle om bogen ”Flammernes farve”, som jeg læste i efteråret. Men modtageren af Nordisk råds litteraturpris Auöur Ava Ólafsdottir kommer også, og så kan man også møde den danske debutant Sofia Jama, der begejstrerede en del anmeldere tilbage i januar med bogen ”Et andet menneske, et andet liv”.

Pierre Lemaitre – forfatteren bag Flammernes farve og Vi ses deroppe gæster festivalen

Forlagene præsenterer og du får en bog med hjem:

Man kan også lade sig inspirere til lidt sommerlæsning ved at deltage i nogle af de arrangementer, som forlagene afholder. Her præsenterer de en masse nyheder fra forlaget og bud på sommerens bedste bøger. Man får ved arrangementer en lille goodiebag inklusiv en bog med hjem, og så kan man købe bøger. Disse arrangementer ligger typisk i formiddagstimerne, og du kan møde både Gyldendal, Politikens forlag, Batzer og co, Modtryk, Rosinante og mange flere.

Bliv klogere på de engelske klassikere til afternoon tea:

Afternoon tea og engelske litteraturklassikere

Charles Dickens, Brönte søstrene og Jane Austen er alle nogle af de helt store navne i engelsk litteraturhistorie, og på tre eftermiddage er det muligt at blive klogere, alt imens man sipper varm te og får sig en lille scone i bedste afternoon tea stil. 

Spot på et land – spis og læs:

Fem aftener kan man blive klogere på et lands litterære klassikere og nye navne, når der foredrag og middag med fokus på et land. Tag med til Frankrig, Japan, England, Island og det område, der førhen hed Sovjetunionen. 

Kristendommen i litteraturen og de store klassikere:

Et af det arrangementer, som jeg synes lyder virkelig spændende er Biblen i litteraturen med fokus på Thomas Manns forfatterskab. For det først elsker jeg Mann, og dernæst synes jeg det er spændende, når forfatterskabes på den måde læses tematisk. Det giver nye og anderledes vinkler på værkerne. Biblen i historien løber også af stablen med fokus på andre forfattere – blandt andet William Shakespeare. 
Højdepunkter i verdenslitteraturen præsenterer titler, der alle er med i bogen 50 højdepunkter i verdenslitteraturen. Her har du mulighed for at høre mere, om nogle af de allerstørste værker gennem tiden. 

DR Romanpris – og vinderen er?:

Sidste års særdeles velfortjente vinder af prisen, Maren Uthaug (som vandt for Hvor der er fugle) præsenterer årets vinder. Det er lørdag den 15.6 klokken 14.00. Men hvem vinder. De nominerede er:

Kim Fupz Aakeson: Bådens navn

Helle Helle: De

Morten Pape: Guds bedste børn

Mathilde Walter Clark: Lone Star

Hanne Richardt Beck: For enden af perronen

Karen Fastrup: Hungerhjerte.

Jeg tror Fastrup eller Helle løber med den. Men vi får se.

Du kan finde hele programmet for LiteratureXchange her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *