Podcastanbefaling: Speditørens død – Var digteren Morten Nielsens død en ulykke?

Speditørens død – en podcastserie i 4 dele af Martin Grønne.

Journalisten Martin Grønne har sat sig for at udforske mysteriet om digteren Morten Nielsens død. Det er der kommet en særdeles underholdende og interessant serie ud af. Man skal dog nok tage “afsløringerne” med en kritisk bid brød til.

Morten Nielsen var kun 22 år, da han døde, og har i eftertiden sat sig et aftryk som en poetisk begavelse og modig helt. Hans død blev forklaret som en ulykke – et vådeskud. (Læs mere om Morten Nielsen her), og netop den tidlige og tragiske død har bestyrket hans eftermæle som et gudsbegavet geni og en af krigens martyrer.

Han var på en opgave for modstandsbevægelsen, hvor han skulle fragte nogle våben, og i den forbindelse skulle han mødes med en anden af modstandsbevægelsens store helte Jørgen Haagen Schmidt også kendt som Citronen.

Men noget går helt galt! Hidtil har forklaringen været at Morten Nielsen ved et uheld får affyret et våben og derved skudt sig selv i hjertet.

Men var det sådan det skete?

Martin Grønne har tilrettelagt sin podcastserie i fire afsnit med cliffhangere, teasere og en god gedigen spændingskurve med løbende afsløringer og twists. 

Det er god underholdning og ganske interessant, men man kan diskutere hvor meget egentlig saglig efterforskning, der ligger i arbejdet.

Stort set alle omkring Morten Nielsen, Citronen og de øvrige implicerede er for længst døde, så kildematerialet er sparsomt. Martin Grønne opsøger personer, der tidligere har undersøgt enten Morten Nielsen eller Citronen. Heriblandt professoren Thomas Bredsdorff, der har en stor viden om Morten Nielsen, og som for 30 år siden interviewede nogle af de mennesker, der var tæt på begivenhederne dengang. Han taler også med filminstruktøren Ole Christian Madsen, der i forbindelse med sit arbejde på filmen Flammen og Citronen brugte en del tid på at undersøge mennesket bag den kendte modstandsmand.

Ole Christian Madsens film om de to mest kendte modstandsfolk Flammen og Citronen. Thure Lindhardt spiller Citronen, den store helt og martyr. Men var han mere og andet end det?

Martin Grønne har dog også fat i nogle våbeneksperter, der sår tvivl om, hvorvidt det rent teknisk kunne lade sig gøre at komme til at skyde sig selv med det pågældende våben, ligesom han taler med en retsmediciner, der gransker den oprindelige dødsattest.

Det er en utrolig interessant podcastserie, der udover at fungere som en særdeles vel tilrettelagt historisk krimi, også kommer ind på de interessante og vanskelige aspekter ved historieskrivning i det hele taget. Men serien sætter også spørgsmålstegn ved den måde vi i historiefortællingen har berettet om modstandstidens helte. Hvorfor er det stadig den dag i dag, 80 år efter, nærmest at betragte som helligbrøde, hvis man vover at pille ved opfattelsen af disse vor nations store helte?

I forlængelse af ovenstående kan man i blandt andet Berlingske tidende læse en skarp kritik af podcastserien, som beskyldes for at være for sensationssøgende fremfor sandhedssøgende. Endvidere kritiseres serien i avisen for at konkludere på et særdeles tyndt grundlag.

Hertil skal det dog siges, at Martin Grønne ikke på noget tidspunkt decideret konkluderer. Men det er da rigtigt, at han peger på en anden forklaring end vådeskud, og at han tydeligt fremhæver denne forklaring, som den mest sandsynlige. 

Her må lytteren selvfølgelig have sin egen kritiske sans med, for det er klart at oplysningerne i programmet hviler på en række indicier, ligesom de hviler på anden- og i nogle tilfælde tredjehåndsberetninger. Som lytter skal man huske på, hvilket artiklen i Berlingske også påpeger, at de implicerede parter alle er døde og derfor ikke har muligheden for at forsvare sig. 

Men hvorom alting er, ændrer det altså ikke ved underholdningsværdien i denne serie, som specielt vil være interessant for dem, der har en historisk interesse i enten Morten Nielsen eller modtandstiden. 

Link til artiklen i Berlingske her, som der også refereres til i denne artikel fra medienyt. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *