Lilly og Johan læser; Favoritbøger og erfaringer fra børnebogtanken.

Det er ikke altid lige let, når man gerne vil læse en bog for lillebror.

Herhjemme læser vi så meget som overhovedet muligt med Lilly (3.5 år) og Johan (1 år), og vi er med i projekt 1000 bøger før skolealderen, – som i bund og grund går ud på at få læst så meget som muligt inden barnet starter i skole. Det projekt kan du læse mere om i et tidligere blogindlæg her.

I Juli måned i år ramte vi et par milepæle; Bog 100 for Johan og bog 900 for Lilly – så for hendes vedkommende skal der da gået meget galt, hvis vi ikke når de tusind inden skolestart om 2 år.

I dette indlæg kan du blandt andet læse om de bøger, der pt hitter herhjemme, vores kærlighed til biblioteket og Lillys interesse for engelske bøger.

I årets første syv måneder læste Lilly 213 bøger, heraf 64 nye titler. Johan læste 98 bøger, heraf 45 nye titler.

Johans favoritbøger:

Johan har afgjort været mest glad for bøgerne om Lille Krokodille af Birde Poulsen. Umiddelbart er de nok bedst til lidt større børn (fra 1,5/2 år). Men der er nogle gode illustrationer med gode farver, som jeg tror er det, der fanger hans blik. Du kan læse mere om serien her.

Blandt Favoritterne for Johan er dog også bøgerne om Kaj af Mats Léten, der er perfekte til et barn i hans alder. Historierne er meget enkle, og ved første øjekast er illustrationerne ligeså. Der gemmer sig dog altid en lille ”ekstra” historie i baggrunden af billedet; Det kan fx være en lille snegl, der bevæger sig op af en træstamme, eller et hus, der langsomt bliver større på en tegning i baggrunden. Det er detaljer, som selv et meget lille barn ofte hurtigt lægger mærke til, og det gør historierne så meget desto sjovere at udforske. Læs mere om Kaj bøgerne her.

Blandt højtlæsningsbøgerne for Johan er også Min første Ella og Min første Coco i serien om ”Små mennesker, store drømme” for de små fra forlaget Albert, og de klassiske Jeppe bøger af Babro Lindgren og Eva Eriksson.

Oliver Jeffers ”Her er vi” har også været populær. Illustrationerne heri er simpelthen så flotte og farverige, og så er den god til flere alderstrin. Selve fortællingen, der tager udgangspunkt i at forklare barnet lidt om jorden og universet, er måske bedst til et barn fra cirka 3 år, men det lille barn kan altså også være med; Når vi læser den med Johan, er det fx primært på pegebogsniveau. 

Lillys favoritbøger:

Blandt Lillys favoritter i årets første syv måneder tegner der sig et klart mønster; Hun vil gerne læse noget med humor, og hun er så småt også begyndt at fange ironi, og det afspejler sig i bogvalget.

Ankerbøgerne af Alberte Winding og C.Bigum er en sjov fremstilling af, hvor forskelligt børn og voksne egentlig oplever verdenen, og måske kunne vi voksne indimellem lære lidt af børns evne til at dvæle ved de små detaljer. Læs mere om bøgerne her.

Da Boris fik Gæslinger af Ryan T. Higgins er en del af serien om den gnavne bjørn Boris. I denne historie køber han æg for at lave en omelet, men i stedet får han et kuld gæslinger, og det er han alt andet end tilfreds med. Boris vil helst være alene, men nu hænger han på de irriterende gæs.

Gurli Gris hitter pt på alle måder; Spil, tv, bamser og bøger. Bøgerne om Gurli Gris er historier fra et velkendt univers og oplagte til fans.

Hasulle banulle af Chr.Winther handler om et arrigt lille loddent dyr, som ikke går af vejen for at stjæle en gummistøvle fra børnehaven eller is fra isbilen. Læs mere om serien her.

Alberte i børnehaven af Line Kyed Knudsen er en serie, der foreløbigt tæller ”En dum dag” og ”Jeg vil kun lege med Sofia”. Som titlerne antyder skildrer de hverdagens konflikter og tanker i børnehaven og er oplagte til en snak om barnets egen dag. Læs mere om serien her.

Cirkel, Firkant, og Trekant af Mac Barnett og Jon Klassen er en finurlig serie med plads til eftertænksomhed. Illustrationerne er enkle og holdt i få grålige toner. De er fyldt med samtalestof og er fortalt med en elegant humor. Det er absolut en storfavorit herhjemme. Læs mere om serien her.

Jeg har jo sagt godnat, Jeg har jo sagt kom hjem, Jeg har jo sagt jeg kan lide dig af Jory John og Benji Davies er hylende morsomme for både børn og voksne. De handler om den stilfærdige Bjørn, der bare gerne vil have lidt fred og ro, og den insisterende og energiske And, der hele tiden vil lege med Bjørn. 

Papbøgerne i serien Små Mennesker, Store drømme til de små, kan med fordel købes på engelsk og bruges som de første engelsk bøger.

Lilly læser engelsk:

Lilly er pludselig blevet meget interesseret i at læse engelsk. Hun insisterer blandt andet ofte på at se Gurli Gris med engelsk tale, og vil tit vide, hvad forskellige ting hedder på engelsk.
Hun vil også meget gerne læse bøger på engelsk, og til det formål kan jeg anbefale serien Små mennesker, store drømme på engelsk.
Serien hedder på engelsk Little people, big dreams, og er umiddelbart målrettet børn fra ca. 3 år.

Der findes dog også papbogsversionerne, der på engelsk hedder ”My first Ella”, ”My first Coco”, ”My first Frida” osv.  Disse er skrevet med henblik på børn fra cirka 1 år, og de har derfor en forholdsvis enkel sætningsopbygning og færre gloser. Det gør dem ideelle, som den første højtlæsningsbog for et barn, der er i færd med at lære engelsk.

På saxo kan man købe de fleste af bøgerne i serien, og på engelsk er der udkommet langt flere, end der er på dansk. 

Johan og den første læsning;

Johan tog sit første skridt, da han var ti måneder gammel, og han har fra start været godt med, når det kom til fysikken. Johan er energisk og kan godt lide at være i gang, til gengæld kniber det ofte lidt med de mere stillesiddende aktiviteter. Han har fx aldrig gidet sanglege eller lignende. Her var Lilly helt anderledes, hun kunne sidde og så på mig synge Lille Peter Edderkop og laver fagter i timevis. 

Som forældre skal man naturligvis være talentspejder og fokusere på alt det ens børn er gode til, men det skader heller ikke at hjælpe dem med at stimulere de sider, som ikke lige falder dem først for. 

For Lilly kneb det med vedholdenhed, når det gjaldt fx selvhjulpenhed, hun var måske en anelse doven (må man sige det, om sit barn??). For Johan kniber det derimod med at holde opmærksomheden ved de mere passive aktiviteter.

Her er læsningen fantastisk!. Vi sørger for at vælge bøger, hvor der sker noget på siderne og i illustrationerne, og vi prøver så vidt muligt at læse med ham hver dag. Det giver pote; Langsomt kan vi se, at han bliver bedre og bedre til at fatte interessere for bøgerne. 

Der er som regel masser af leg og gratis aktiviteter på børnebiblioteket – og så selvfølgelig masser af bøger.

Biblioteket er den perfekte aktivitet på regnvejrsdag:

Hvad skal man dog lave, når det regner og budgettet ikke ligefrem er til at tage på de store udflugter hver dag? Enhver børnefamilie kender nok problematikken og ved samtidig at særligt weekend- og feriedage kan blive umådeligt lange, hvis man ikke skal noget.

Vi har virkelig opdaget glæden ved biblioteket. 

  • Børnene er omgivet af bøger og kan selv være med til at vælge.
  • Man får en masse nye læseoplevelser med hjem
  • Langt de fleste biblioteker har et spændende børnebibliotek med aktiviteter og leg til børn i alle aldre.
  • Mor og far kan også få en god bog eller to med hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *