Schrödingers grrrl

schrodingers grrrl
Forfatter:
Oversætter:
Sprog:
Originalsprog:
Forlag:

”The future is female! Og rynkede, gamle mænd sælger sgu ikke rigtigt på Facebook og Instagram. Den moderne heltefortælling er kvindelig. Asketpot-fortællingen er kvindelig. En coming-of-age-historie skrevet af en gammel mand er der ingen, der gider læse, da slet ikke bookstagrammerne.”

I Marlen Hobracks roman ”Schrödingers Grrrl” opsøger den litterære agent Hanno den unge wanna-be-instagrammer Mara med et specielt tilbud. Hanno har en roman på lager skrevet af en ældre hvid mand, men den vil næppe få succes med ham som afsender, så de har fået den ide at lade Mara udgive sig for at være bogens forfatter.

Mara er på røven, hun mangler penge, jobcenteret ånder hende i nakken og den planlagte Instagramkarriere har ikke rigtig taget fart endnu. Så Mara siger ja tak.

Læs mere

Paradais

Paradais
Forfatter:
Sprog:
Originalsprog:
Forlag:

”I første omgang var det hans mors skyld, fordi hun havde taget den sexgalning, den perverse heks, ind i huset imod Polos vilje, og så selvfølgelig mest af alt Zorauas skyld, fordi hun gik og gjorde sig til, når de var alene (…)”

Paradais er en rå og brutal fortælling om klasseforskelle, underklassens desperation, overklassens vulgære rigdom, menneskelig afmagt, ansvarsfraskrivelse og desperationens grimme ansigt.

Læs mere

Lysspil

Lysspil
Forfatter:
Oversætter:
Sprog:
Originalsprog:

”Hele dette vanvid, dette djævelske vanvid, giver os mulighed for at lave en stor film. Uden os ville det hele være på samme måde, ingen ville blive reddet, ingen ville få det bedre. Men filmen ville ikke eksistere”

Daniel Kehlmann er en af mine absolutte favoritforfattere. Det er ikke alt, han skriver, som jeg elsker, men han overrasker mig altid og giver mig en oplevelse udover det sædvanlige.

Kehlmann er underfundig, underspillet humoristisk og særdeles original.

”Lysspil”  er ingen undtagelse.

Læs mere

Penge på lommen

”Penge på lommen” har stået ulæst på mine hylder i et par år, men nu fik jeg den læst og heldigvis for det. Den er intet mindre end fantastisk; Blandingen af barsk socialrealisme og vredt antikapitalistisk kampskrift fungerer fænomenalt og fortæller den lille tragiske historie bag de store overskrifter.

Det er første bind i romanføljetonen om branden på Scandinavian Star. Katastrofen er en perifer del af handlingen, den er et baggrundstæppe, der sætter stemningen; Når den kapitalistiske og kyniske top af kransekagen skummer fløden, så er det de små skæbner, der betaler prisen. Kapitalismens ofre er dem, der allerede ligger ned.

Læs mere

11%

Maren Uthaug er i mine øjne den mest originale forfatter i dansk litteratur, i hvert fald når det kommer til overraskende, anderledes og chokerende plots, og så mestrer hun en underfundig evne til at ramme en kant af såvel let humor som skarp kritik, når hun lader den fabulerende fortælling møde et forholdsvis nøgternt og usentimentalt sprog.

Den nyeste bog ”11%” skriver sig bestemt ind i rækken af det underfundige og fabulerende, men taler alligevel stærkt ind i samfundet af i dag. Romanen handler i bund og grund om frygten for det anderledes og begrænsningerne i et samfund præget af frygt og konformitet.

Læs mere

Memorial

”De store øjeblikke er sgu aldrig store, mens de sker”´

Jeg kalder den lige: Den nye Great American Novel er landet. Memorial af Bryan Washington rammer i tiden og tegner et rørende og (sådan føles det) autentisk billede af et amerikansk samfund af i dag.

Men samtidig er det også bare en helt enkelt historie om et parforhold i krise, om to mænd der elsker hinanden, men som famler i kluntede forsøg med kærligheden og derfor (måske) også er ved at miste den.

Læs mere