Schrödingers grrrl

schrodingers grrrl
Forfatter:
Oversætter:
Sprog:
Originalsprog:
Forlag:

”The future is female! Og rynkede, gamle mænd sælger sgu ikke rigtigt på Facebook og Instagram. Den moderne heltefortælling er kvindelig. Asketpot-fortællingen er kvindelig. En coming-of-age-historie skrevet af en gammel mand er der ingen, der gider læse, da slet ikke bookstagrammerne.”

I Marlen Hobracks roman ”Schrödingers Grrrl” opsøger den litterære agent Hanno den unge wanna-be-instagrammer Mara med et specielt tilbud. Hanno har en roman på lager skrevet af en ældre hvid mand, men den vil næppe få succes med ham som afsender, så de har fået den ide at lade Mara udgive sig for at være bogens forfatter.

Mara er på røven, hun mangler penge, jobcenteret ånder hende i nakken og den planlagte Instagramkarriere har ikke rigtig taget fart endnu. Så Mara siger ja tak.

Læs mere

Min fars stemme

Skuespilleren Rosalinde Mynster har skrevet et først og fremmest kærligt portræt af faderen , skuespilleren Søren Spanning, der i 2014 fik en hjerneblødning, som efterfølgende ændrede livsvilkårene for ham selv og resten af familien.

Mynster tager udgangspunkt i den skelsættende begivenhed, og beretter derefter i nedslag om tiden efter: Genoptræningen der skuffer, tilpasningen til et nyt liv, og den betydning forandringen har for relationen og hele familien.  Samtidig ser hun i glimt tilbage og beretter om sin barndom og relationen til faderen.

Mynsters bog synes at være flere ting på en gang. Det er mestendels et kærligt portræt af faderen.

Læs mere

Senfølger

Senfølger
Forfatter:
Sprog:
Originalsprog:
Forlag:

Anne Mette Kirk kender om nogen formlen for et veldrejet plot med spænding og et godt gedigent flow.

”Senfølger” er ikke nogen undtagelse.

Mød Jeppe – den evigt gode – måske lidt for naive – pleaser type. Hans datter er ved at miste hørelsen og en operation i USA kan hjælpe. Men det bliver dyrt og hverken Jeppe eller hans ekskone har pengene.

Men ind på scenen træder den smukke og dragende Christiane, der er både rig og helt vild med Jeppe. Hun vil gerne betale for operationen. Det hele synes for godt til at være sandt – og det er det måske også, for hurtigt krakelerer Christinanes perfekte overflade, og hendes besidderiske og manipulerende adfærd eskalerer med store konsekvenser til følge.

Læs mere

Litteraturhistorien kort fortalt: Romantismen, Romantikken, National romantik og Biedermeier-idyl.

Romantismen og Romantikken er to begreber i dansk litteraturhistorie, der ofte blandes sammen. Det er der også god grund til, da perioderne overlapper hinanden på en del punkter og var strømninger i litteraturen, der løb parallelt. Herunder har jeg forsøgt at opstille nogle primære forskelle; 

Læs videre “Litteraturhistorien kort fortalt: Romantismen, Romantikken, National romantik og Biedermeier-idyl.”

Paradais

Paradais

Forfatter:
Sprog:
Originalsprog:
Forlag:

”I første omgang var det hans mors skyld, fordi hun havde taget den sexgalning, den perverse heks, ind i huset imod Polos vilje, og så selvfølgelig mest af alt Zorauas skyld, fordi hun gik og gjorde sig til, når de var alene (…)”

Paradais er en rå og brutal fortælling om klasseforskelle, underklassens desperation, overklassens vulgære rigdom, menneskelig afmagt, ansvarsfraskrivelse og desperationens grimme ansigt.

Læs mere

Bedrageren

”Andre mennesker er vores forhindringer. De er den kraft, vi er oppe imod.”

Man skal bestemt holde tungen lige i munden, når man læser Zadie Smiths ”Bedrageren” for der sker en del, og måske er den godt 500 sider lange roman et eksempel på minimalismens modstykke.

Det er en historisk fortælling med udgangspunkt i virkelige begivenheder og mennesker, spundet sammen til en stor mosaik med overskriften bedrag og selvbedrag!

Læs mere

Lysspil

Lysspil
Forfatter:
Oversætter:
Sprog:
Originalsprog:

”Hele dette vanvid, dette djævelske vanvid, giver os mulighed for at lave en stor film. Uden os ville det hele være på samme måde, ingen ville blive reddet, ingen ville få det bedre. Men filmen ville ikke eksistere”

Daniel Kehlmann er en af mine absolutte favoritforfattere. Det er ikke alt, han skriver, som jeg elsker, men han overrasker mig altid og giver mig en oplevelse udover det sædvanlige.

Kehlmann er underfundig, underspillet humoristisk og særdeles original.

”Lysspil”  er ingen undtagelse.

Læs mere

8 Udgivelser – der fortjener mere opmærksomhed.

Gennem årene på bogtanken.dk har jeg anmeldt en del, og der er rigtig mange bøger, som har efterladt et stort indtryk. 

Men desværre er det ikke alle litteraturomtaler, der får den samme opmærksomhed fra følgere på fx de sociale medier. 

Derfor laver jeg nu og da en lille opsamling med et håndplukket udvalg af nogle titler, som jeg synes fortjener ekstra opmærksomhed. Denne gang er det disse 8 i stakken, som du kan læse meget mere om herunder.

Læs videre “8 Udgivelser – der fortjener mere opmærksomhed.”

Adams arv

Adams arv

Sprog:
Originalsprog:

Sofie Lassen-Kahlke er debuteret med en herregårdskrimi, der baseret på bagsideteksten godt kunne emme lidt af en moderne Hercule Poirot.

Ursula Madsen er en nyskilt karriereadvokat, der får besøg fra fortiden, da hun pludselig bliver kaldt til godset Gammel Rye, hvor hendes bardomsven/flirt måske ligger for døden. Hun har ikke set ham i flere årtier, men alligevel har han efterladt et forseglet brev, som kun hun må åbne.

Ursula tager til Gammel Rye. Hun åbner brevet og med det også Pandoras æske af fortidens hemmeligheder og fortielser. Det ribber op i familieforholdene på Gammel Rye, hvor der måske/måske ikke er nogen på godset, der har interesse i Adams død.

Læs mere